30 Ιαν 2008

Ο Ελληνισμός της ΠΓΔΜ στη Βουλή

Απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Βαληνάκη, στην επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, για τον Ελληνισμό στην ΠΓΔΜ. Παρακάτω αμαδημοσιεύεται π ακριβής διάλογος, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής (4/12/2007)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Προχωρούμε στη συζήτηση της με αριθμό 324/18-12-2007 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς την Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την ελληνική κοινότητα των Σκοπίων. Αναλυτικότερα η επίκαιρη ερώτηση του κ. Αϊβαλιώτη έχει ως εξής:«Σε Υπηρεσίες των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες έχουν φθάσει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος της ελληνικής κοινότητας στα Σκόπια, η οποία φθάνει τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες ψυχές (δηλαδή 12% -18% του πληθυσμού της χώρας) ενώ ο τέως Πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόρωφ έχει παραδεχθεί την ύπαρξη εκατό χιλιάδων ελληνικής καταγωγής πολιτών στα Σκόπια, σε συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα «Τσέσκι Ντένικ».Ερωτάται η κυρία Υπουργός: Έθεσε η Ελλάδα στις αρχές των Σκοπίων το ζήτημα της αναγνώρισης όλων των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ελληνικής καταγωγής πολιτών της χώρας αυτής και ποια ήταν η τυχόν απάντηση των Σκοπιανών αξιωματούχων;»Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, με προθυμία ανταποκρινόμαστε κάθε φορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ως Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα δεν νομίζω ότι «κομίζω γλαύκα εις Αθήνας» για ένα θέμα, στο οποίο ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών τρεις φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων κλήθηκε να απαντήσει με κάποιες παραλλαγές. Ως εκ τούτου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ξανά για το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης και βεβαίως του Υπουργείου Εξωτερικών για τα δικαιώματα των Ελλήνων –τη καταγωγή- πολιτών, σε οποιοδήποτε σημείο της γης και αν διαβιούν, το οποίο δεν είναι μόνο απλά δεδομένο, αλλά είναι και ιδιαίτερα έντονο και εκφράζεται με πολλούς και διάφορους τρόπους, ιδιαίτερα στο βαλκανικό μας περίγυρο, όπου κατοικούν ιστορικά Έλληνες, το γένος, πολίτες. Είναι ένα θέμα το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί αδιάλειπτα και με μεγάλη προσοχή, όπως όλα τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν τους συμπατριώτες μας, επιδεικνύοντας πάντα ιδιαίτερη ευαισθησία, μια ευαισθησία η οποία μάλιστα αποδεικνύεται όχι απλά με λόγια και με θεωρία, αλλά με πράξεις και μάλιστα με επιτυχίες τα τελευταία χρόνια στην προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων. Είναι ζητήματα, δηλαδή, τα οποία έχουν πλέον επίσημα καταγραφεί σε αυξημένης πολιτικής ισχύος ευρωπαϊκά κείμενα και αποφάσεις που αφορούν, παραδείγματος χάριν, τους Έλληνες της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο, τους Έλληνες της Αλβανίας ή και αλλού, επιτυχίες για τις οποίες έχουμε ήδη δεχθεί τις θερμές ευχαριστίες των εκπροσώπων τους και για τις οποίες θα περίμενα εκ μέρους σας και μια τουλάχιστον θετική αναφορά. Όμως και οι συνάδελφοι Υφυπουργοί επί θεμάτων Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Σκανδαλάκης παλαιότερα και ο κ. Κασσίμης σήμερα μοχθούν καθημερινά για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ομογενών μας, όπου και αν βρίσκονται Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας μέσω και των αρχών της στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και με καθοριστικό τρόπο όλα τα ζητήματα που αφορούν στους ελληνικής καταγωγής υπηκόους της χώρας αυτής και προωθεί δράσεις ενίσχυσης των δεσμών τους με την Ελλάδα. Θα πρέπει μάλιστα στο σημείο αυτό να επισημανθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών από φορείς της κοινωνίας πολιτών στην Ελλάδα, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στην προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ιδιαίτερα στους νέους. Σημειώνω δηλαδή ότι η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε φροντιστήρια τόσο στα Σκόπια όσο και στο Μοναστήρι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.Ο ερωτών συνάδελφος κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ο πρώην Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο MEGA την Τρίτη εστράφη αναδρομικά εναντίον του ιδρυτού του κόμματός σας, κατηγορώντας τον για τη μη επίλυση του Σκοπιανού την περίοδο 1992-1993, διότι, όπως είπε –διαβάζω- «δεν τον άφησε, τότε είχαμε δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα». Εγώ απλώς διερωτώμαι αν σήμερα δεν έχετε δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα, αλλά αυτό αφορά τα εσωτερικά σας.Η υποχωρητικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης, κύριε Υφυπουργέ, τρέφει τον εθνικισμό των Σκοπίων. Χθες η Εθνική Ομάδα της Σκοποβολής υπέστη άνευ προηγουμένου καψόνι στα σύνορα της Ελλάδος με τη Βαρντάρσκα –Βαρντάρσκα ήταν το επίσημο όνομα των Σκοπίων μέχρι το 1945, είναι εύηχο, οπότε μπορούν άνετα να το χρησιμοποιούν, αν θέλουν, αλλά πάντως όχι παράγωγο ή τη λέξη «Μακεδονία»- και δεν της επετράπη η είσοδος. Αναγκάστηκε έτσι να παρακάμψει τη Βαρντάρσκα και να πάει στο Βελιγράδι μέσω Βουλγαρίας. Ο «πρύτανης» του σκοπιανού εθνικισμού, ο τέως Πρόεδρος των Σκοπίων ο Γκλιγκόρωφ, έχει επισήμως αναγνωρίσει την ύπαρξη εκατό χιλιάδων Ελλήνων εκεί. Ο ιδρυτής της παράταξής σας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο υπέγραψαν τη Συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου, όπως ξέρετε, αναγνώρισαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου εκτεταμένα δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα δεν τα έχουν ούτε οι ‘Ελληνες της Βορείου Ηπείρου ούτε φυσικά οι ‘Ελληνες των Σκοπίων, παρότι στην Αλβανία έχουμε διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα.Η υπόθεση, λοιπόν, των Ελλήνων των Σκοπίων, απ’ αυτά που καταλαβαίνω από την απάντησή σας, ουδέποτε ετέθη επισήμως από την ελληνική πλευρά, η οποία απλώς αμύνεται, υποχωρώντας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.Και πρέπει να σας πω ότι σε αλλεπάλληλες αποστολές που έκανα στα Σκόπια με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαπίστωσα ότι και οι τσιγγάνοι βιώνουν το ρατσισμό από την εξουσία των εθνικιστών των Σκοπίων, χωρίς να έχει τεθεί επίσης, από την ελληνική Κυβέρνηση, σε κανένα όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζήτημα του ρατσισμού κατά των τσιγγάνων των Σκοπίων, ούτε φυσικά των Ελλήνων.Διερωτώμαι, κύριε Υπουργέ, για ποιο λόγο; Τι σας εμποδίζει επιτέλους να ζητήσετε για τους ‘Έλληνες της Βαρντάσκα δημοκρατικά δικαιώματα, τα οποία δικαιούται κάθε μειονότητα στη σημερινή Ευρώπη; Για ποιο λόγο σιγείτε εσείς, όπως σιγούσε και η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επί χρόνια;Συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ, πετύχατε να έχουν σχολεία οι ‘Ελληνες της Βαρντάσκα; Η ελληνική γλώσσα εκεί προστατεύεται; Πριν να ζητήσετε επαίνους από την Αντιπολίτευση, πείτε μας επιτέλους, ως Υπουργείο Εξωτερικών, τι συγκεκριμένο κάνατε για τους ‘Ελληνες αυτής της χώρας; Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε. Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένες -και αντιπαρέρχομαι τα όσα είπατε στην αρχή στα σχόλιά σας- όπως δεδομένη είναι και η αποφασιστικότητά της Κυβέρνησής μας για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και να περάσει το μήνυμα προς την πλευρά των Σκοπίων ότι η αδιαλλαξία δεν βοηθάει ούτε την ευρωπαϊκή τους προοπτική ούτε τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη γειτονιά μας, ούτε βεβαίως τις διμερείς σχέσεις. Αυτά τα έχουμε τονίσει επανειλημμένα και με σαφή τρόπο. Περίμενα πολύ απλά, όπως είπα και στην αρχή, ότι θα είχατε κάποια συγκατάνευση στη θετική και ολοκληρωμένη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια αρχή ευρωπαϊκών αξιών και αρχών και αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και ιδιαίτερη εθνική ευαισθησία τα σοβαρά αυτά θέματα τα οποία συζητούμε εδώ σήμερα.Είμαστε μια χώρα η οποία πρωταγωνιστεί στη δημιουργία νέων ευρωπαϊκών συνθηκών για τα Βαλκάνια του 21ου αιώνα και τη μετατροπή, αυτού που ήταν παλιά η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά.Στο κέντρο αυτής της εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής μας είναι ακριβώς η πεποίθηση ότι και οι χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων πρέπει να αποδεικνύουν έμπρακτα και σε καθημερινή βάση ότι σέβονται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.‘Όπως γνωρίζετε, το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί πλέον κεντρικό τμήμα των γνωστών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αλλά και της αιρεσιμότητας της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης που πρέπει να εκπληρώσουν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. Αποτελεί δηλαδή θεμελιώδες συστατικό της πορείας τους προς την Ένωση.Οι επιδόσεις, λοιπόν, των χωρών αυτών και ιδιαίτερα, κατά συνέπεια, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στον κρίσιμο τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν αντικείμενο στενής παρακολούθησης, όχι μόνον εθνικής, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επιδόσεις που καταγράφονται τακτικά, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικείες ετήσιες εκθέσεις προόδου και επομένως, όχι μόνον σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υφίστανται τα εργαλεία εκείνα που συμβάλουν στην αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών στις υποψήφιες χώρες και συνεπώς και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τα χρησιμοποιούμε.Σε κάθε περίπτωση, τα πολύ σοβαρά αυτά ζητήματα παρακολουθούνται αδιάλειπτα και συστηματικά από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάθε φορά προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες με εθνική ευαισθησία και υπευθυνότητα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.

29 Ιαν 2008

100.000 Έλληνες στα Σκόπια το 1941

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Θ.Γούλας
---
Κατά την απογραφή του 1941, η οποία έγινε με ευθύνη των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, και άρα είναι πλέον αντικειμενική, επί συνόλου 800.000 πληθυσμού κατεγράφησαν 100.000 Έλληνες το γένος, Χριστιανοί Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα, δηλαδή το 12% του πληθυσμού.
Η απογραφή του 1951 δίνει 158.000 ελληνικό στοιχείο. Εξ αυτών 25.000 είναι Έλληνες γηγενείς κάτοικοι Μοναστηρίου, 100.000 βλαχόφωνοι Έλληνες (Γκρέκ), 3.000 Έλληνες Σαρακατσαναίοι και 32.000 Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες του εμφυλίου. Ήτοι το 18% του εξ 900.000 (τότε) πληθυσμού. Τα στοιχεία αυτά ενόχλησαν τις αρχές των Σκοπίων οι οποίες υποχρέωσαν τους 100.000 Έλληνες να δηλώνονται «Μακεδόνες» ή το πολύ «Βλάχοι».
Τα απογραφικά στοιχεία του 1961 και 1971 είναι απολύτως ασαφή από την προσπάθεια των Σκοπιανών να μειώσουν τη δύναμη των Ελλήνων.
Με την απογραφή όμως του 1991 αποκαθίσταται εν μέρει η αλήθεια. Παρ΄ότι δεν κοινοποιήθηκαν λεπτομερή απογραφικά στοιχεία, εν τούτοις στον αντιπολιτευόμενο τύπο δημοσιεύθηκαν πληροφορίες περί του ότι ποσοστό μεταξύ 12 και 18% εδήλωσε ότι έχει ελληνική εθνική συνείδηση. Δηλαδή περίπου 250.000 επί συνόλου 2.200.00 κατοίκων. Όλοι αυτοί είναι εκείνοι οι οποίοι είχαν εξαναγκασθεί στο παρελθόν να δηλώσουν «Μακεδόνες» ή «Βλάχοι» ή «Γιουγκοσλάβοι». Είναι αυτοί που στην πραγματικότητα είναι «Γηγενείς Έλληνες». «Βλάχοι», «Σαρακατσαναίοι» και «Πολιτικοί Πρόσφυγες».
Αυτός ο εξαναγκασμός των κατοίκων της χώρας αυτής οι οποίοι διέθεταν ελληνική εθνική συνείδηση, να προσδιορίζονται ως Μακεδόνες, Βλάχοι, Γιουγκοσλάβοι, Σαρακατσαναίοι κ.λ.π. είχε ως σκοπό τη διάκριση αυτών από τα Σλαβικά φύλα τα οποία κυριαρχούσαν στο κρατίδιο αυτό από της εποχής του Τίτο, και τα οποία συνιστούσαν, όπως ακόμη και σήμερα, την άρχουσα τάξη των Σκοπίων. Απλή ανάγνωση των ονομάτων και των επιθέτων της διοικούσης ελίτ (Γκλικόρωφ, Τσεβρενκόφσκυ, Γκρουέφσκυ κ.λ.π.) πείθει και τους πλέον κακόπιστους και αφελείς περί της Σλαβικής καταγωγής της κυβερνώσης τάξεως. Και είναι απορίας άξιον πως οι ιθύνοντες του κρατιδίου αυτού απαρνούνται την καταγωγή των και κατ΄ακολουθίαν την συγγένειά των με τα Σλαβικά φύλα της Ανατολικής Ευρώπης.
Σε αντίθεση όμως με τους διωγμούς των Ελλήνων της Τουρκίας, οι διωγμοί των Ελλήνων των Σκοπίων δεν έλαβαν ποτέ έκταση γενοκτονίας. Οπωσδήποτε οι Έλληνες και λόγω των χαρισμάτων της φυλής, διακρινόμενοι στις τοπικές κοινωνίες, επέσυραν πάντοτε τον φθόνο των αλλοφύλων, αλλά στην περίπτωση των Σκοπίων και λόγω της εγγύτητος προς την βόρειο Ελλάδα το φρόνημα των γηγενών ιδίως Ελλήνων δεν κατέστη δυνατόν να καταβληθεί.

Υπάρχουν Έλληνες στην FYROM ;

Γράφει ο Στέφανος Σωτηρίου
- - -
Υπάρχουν Έλληνες στην ΦΥΡΟΜ; Η απάντηση είναι Ναι! Πόσοι είναι στον αριθμό; Αυτό παραμένει σχετικά ρευστό. Υπάρχει για παράδειγμα η πόλη Κρούσεβο, στην οποία ζουν 9.000 Βλάχοι, από τους 10.000 συνολικά κάτοικους της. Και οι Βλάχοι αυτοί δεν είναι αυτόχθονες Μακεδόνες αλλά Ηπειρώτες που μετοίκησαν εκεί από την περιοχή της Κόνιτσας Ιωαννίνων.
Ο πρόεδρος την ομοσπονδίας βλάχικων συλλόγων, κ. Μίτε Κοστώφ, αναφέρει τον αριθμό των 186.000 Βλάχων στην ΦΥΡΟΜ. Στην πόλη των Σκοπίων είχε αρχικά ιδρυθεί η Ένωση Βλάχων «Μοσχόπολις» που ήταν κατά 100% ελληνική. Διοικούνταν από άτομα σαν την κυρία Νόρα Γέρου και είχαν ιδρύσει και φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας στα γραφεία τους. Πολύ σύντομα όμως το καθεστώς τοποθέτησε επικεφαλής των βλάχικων συλλόγων άτομα δοτά και πράκτορες της πολιτικής του. Αυτές οι δοτές ηγεσίες φρόντισαν να υψώσουν φράχτη μεταξύ των Βλάχων με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Έστειλαν αμέσως - αμέσως 4 άτομα να γίνουν ιερείς στην Ρουμανία, (αργότερα χειροτόνησαν αυτοί και άλλους ιερείς Βλάχους), όχι επειδή είναι Ρουμάνοι, όπως λέει ο Μίτε Κοστώφ, αλλά για να κάνουν λειτουργία στην βλάχικη γλώσσα στις εκκλησίες της ΦΥΡΟΜ. Δηλώνουν πιστοί στην αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία» και επιχειρούν να φτιάξουν και την αυτόνομη εκκλησία των Βλάχων στην Ελλάδα, που θα υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή της «Μακεδονίας» των Σκοπίων.
Το 2005 μάλιστα ζήτησαν από την Βουλή των Σκοπίων, να αναλάβει επίσημα την κηδεμονία των Βλάχων της Ελλάδος και να προβεί στα ανάλογα διαβήματα προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Ακόμα δε να θέσει και θέμα ενσωμάτωσης των βλάχικων περιοχών της Ελλάδος στην μητέρα πατρίδα ΦΥΡΟΜ!
Την ίδια πολιτική ακολούθησαν και με τον σύλλογο «αδελφοί Μανάκη» στο Μοναστήρι και με τον σύλλογο του Στιπ και με τον σύλλογο του Πρίλεπ κλπ. Ωστόσο οι Έλληνες άρχισαν από νωρίς να εκδηλώνονται, παρά το βίαιο και ανελεύθερο καθεστώς. Από το 1991 ο Νικόλας Μιχαηλοφσκι από την Ρεσνα, πέρασε ατελείωτες ώρες στα αστυνομικά τμήματα, όπου με το κεφάλι του εξασκούνταν οι αστυνομικοί στην ρώσικη ρουλέτα, επειδή δήλωσε δημόσια Έλληνας. Κάποιος Ντούνης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ σε καφενείο της Οχρίδας όταν του απαγόρευσαν την είσοδο, λέγοντάς του πώς : Έλληνες και σκυλιά δεν γίνονται δεκτά! Κάποιοι άλλοι έκαναν μήνες να βγουν από τα σπίτια τους. Όταν ο Μιχαηλοφσκι επισκέφθηκε την πρεσβεία μας να πει για τα προβλήματα και τους βασανισμούς του, δεν του άνοιξαν καν. Του μίλησαν από το παραπόρτι λέγοντας του ότι: Η κυβέρνηση των Αθηνών, δεν γνωρίζει καμία ελληνική μειονότητα στην ΦΥΡΟΜ! Και όσο κι΄αν φαίνεται παράξενο, τα ίδια πράγματα λέει το προξενείο στο Μοναστήρι (και στα Σκόπια) και σε όσους πάνε εκεί και σήμερα, το 2007!
Βέβαια από προξενεία στα Βαλκάνια έχουμε πικρή πείρα, αρχής γενομένης από τους επαγγελματίες «Βορειοηπειρώτες» του Αργυρόκαστρου (που οι μισοί ήταν και είναι πράκτορες των Αλβανών), με το αισχρό εμπόριο βίζας, που οδήγησε ακόμα και σε δολοφονίες εντός του προξενείου. Κάτι παρόμοιο γίνεται και στο Μοναστήρι σήμερα, με κάποιους νεόκοπους, που εισήλθαν στο περιβάλλον του προξένου, με τον σκοπιανό τύπο να βοά για τον εξ Αχαΐας πρόξενο και το ελληνικό Υπ. Εξ. να προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει! Κάποια χρόνια αργότερα όταν ο Μιχαηλοφσκι έκανε αίτηση στα δικαστήρια να αλλάξει το επίθετο τους σε Κωνσταντινίδης, η απόφαση ήταν πρωτοφανής αλλά δυστυχώς για τους κατάπτυστο τύπο των Αθηνών (και τους πολιτικάντηδες), δεν περίσσεψε μελάνι να γράψουν κάτι. Το δικαστήριο των Σκοπίων αρνήθηκε την αλλαγή, αιτιολογώντας την άρνηση του με το ότι: στην Μακεδονία δεν υπήρξαν ποτέ Έλληνες αλλά γραικομανεις. (δηλαδή Μακεδόνες που είχαν απλά την μανία, διάβαζε κόμπλεξ, να συμπεριφέρονται ως Έλληνες) Οι πρώτοι Έλληνες σύμφωνα με την ιστορία των Σκοπιανών, ήρθαν στην Μακεδονία το 1912 με τον Ελληνικό στρατό κατοχής και εμπλουτίστηκαν το 1922 με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Με τέτοια τρομοκρατία από πλευράς ΦΥΡΟΜ και Αθηνών, οι Βορειομακεδόνες άργησαν να οργανωθούν. Σήμερα άρχισαν δειλά -δειλά να σηκώνουν κεφάλι, παρότι τα πράγματα είναι ακόμα πολύ σκληρά. Λειτουργούν δυο πολιτιστικοί σύλλογοι στο Μοναστήρι, ένας στην Αχρίδα, ένας στην Ρέσνα, στο Κρούσεβο. οι οποίοι λειτουργούν αντίστοιχα φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας, στα οποία παρακολουθούν τόσο Βορειομακεδόνες όσο και Σλάβοι (Σκοπιανοί). Δυο τάξεις φροντιστηρίων λειτουργούν στο Κρούσεβο με διδάσκαλο τον κ. Αλκη Στρέλα. Λειτουργούσε μέχρι πέρυσι φροντιστήριο και στην Στρούμιτσα αλλά έκλεισε γιατί δεν έβγαιναν ούτε για το ενοίκιο. Υπάρχουν αιτήματα Βορειομακεδόνων να γίνουν στην Οχρίδα, στο Στίπ, στο Πρίλεπ, αλλά και στην πόλη των Σκοπίων.
Υπάρχει όμως έλλειψη πόρων. Τα μυστικά κονδύλια του αθηναϊκού Υπ.Εξ. τα ροκανίζουν οι αμόρφωτοι- λιβανιστές δημοσιογράφοι της Αθήνας, που έκτισαν βίλες στην Εκάλη και νομίζουν πως τα σύνορα της Ελλάδος τελειώνουν εκεί! Και στις άλλες ενώσεις Βλάχων γίνεται τώρα μια μεγάλη προσπάθεια να απομονωθούν οι δοτές φιλοσκοπιανές ηγεσίες και να αποκατασταθεί η επαφή με τον Ελληνισμό

Για τους Έλληνες στην ΠΓΔΜ

Το northmacedonians.com αποτελεί μια ιδιωτική προσπάθεια για την προβολή και την προώθηση θεμάτων που αφορούν την ελληνική κοινότητα της ΠΓΔΜ, που και υπαρκτή είναι, αλλά και πολυάριθμη.
Σήμερα τον Ελληνισμό της ΠΓΔΜ, αποτελούν οι γηγενείς Ελληνόβλαχοι (κυρίως στην περιοχή της Πελαγονίας), αλλά και οι Σαρακατσάνοι (σε διάφορες περιοχές της χώρας) που δεν εγκατέλειψαν την περιοχή μετά το 1913 και τη χάραξη των εθνικών συνόρων. Επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτικών προσφύγων, που εγκατέλειψαν την Ελλάδα με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου (1949) και έχουν ελληνική εθνική συνείδηση.
Το northmacedonians.com φιλοδοξεί να καταστεί "γέφυρα" των ανθρώπων αυτών, με την Ελλάδα και τους απανταχούς Έλληνες στον κόσμο. Αν θέλετε να ενταχθείτε στην ομάδα μας και να ενισχύσετε την προσπάθεια μας για τον Ελληνισμό της ΠΓΔΜ, επικοινωνήστε στο :
info@northmacedonians.com

Αρχειοθήκη