29 Ιαν 2008

Υπάρχουν Έλληνες στην FYROM ;

Γράφει ο Στέφανος Σωτηρίου
- - -
Υπάρχουν Έλληνες στην ΦΥΡΟΜ; Η απάντηση είναι Ναι! Πόσοι είναι στον αριθμό; Αυτό παραμένει σχετικά ρευστό. Υπάρχει για παράδειγμα η πόλη Κρούσεβο, στην οποία ζουν 9.000 Βλάχοι, από τους 10.000 συνολικά κάτοικους της. Και οι Βλάχοι αυτοί δεν είναι αυτόχθονες Μακεδόνες αλλά Ηπειρώτες που μετοίκησαν εκεί από την περιοχή της Κόνιτσας Ιωαννίνων.
Ο πρόεδρος την ομοσπονδίας βλάχικων συλλόγων, κ. Μίτε Κοστώφ, αναφέρει τον αριθμό των 186.000 Βλάχων στην ΦΥΡΟΜ. Στην πόλη των Σκοπίων είχε αρχικά ιδρυθεί η Ένωση Βλάχων «Μοσχόπολις» που ήταν κατά 100% ελληνική. Διοικούνταν από άτομα σαν την κυρία Νόρα Γέρου και είχαν ιδρύσει και φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας στα γραφεία τους. Πολύ σύντομα όμως το καθεστώς τοποθέτησε επικεφαλής των βλάχικων συλλόγων άτομα δοτά και πράκτορες της πολιτικής του. Αυτές οι δοτές ηγεσίες φρόντισαν να υψώσουν φράχτη μεταξύ των Βλάχων με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Έστειλαν αμέσως - αμέσως 4 άτομα να γίνουν ιερείς στην Ρουμανία, (αργότερα χειροτόνησαν αυτοί και άλλους ιερείς Βλάχους), όχι επειδή είναι Ρουμάνοι, όπως λέει ο Μίτε Κοστώφ, αλλά για να κάνουν λειτουργία στην βλάχικη γλώσσα στις εκκλησίες της ΦΥΡΟΜ. Δηλώνουν πιστοί στην αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία» και επιχειρούν να φτιάξουν και την αυτόνομη εκκλησία των Βλάχων στην Ελλάδα, που θα υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή της «Μακεδονίας» των Σκοπίων.
Το 2005 μάλιστα ζήτησαν από την Βουλή των Σκοπίων, να αναλάβει επίσημα την κηδεμονία των Βλάχων της Ελλάδος και να προβεί στα ανάλογα διαβήματα προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Ακόμα δε να θέσει και θέμα ενσωμάτωσης των βλάχικων περιοχών της Ελλάδος στην μητέρα πατρίδα ΦΥΡΟΜ!
Την ίδια πολιτική ακολούθησαν και με τον σύλλογο «αδελφοί Μανάκη» στο Μοναστήρι και με τον σύλλογο του Στιπ και με τον σύλλογο του Πρίλεπ κλπ. Ωστόσο οι Έλληνες άρχισαν από νωρίς να εκδηλώνονται, παρά το βίαιο και ανελεύθερο καθεστώς. Από το 1991 ο Νικόλας Μιχαηλοφσκι από την Ρεσνα, πέρασε ατελείωτες ώρες στα αστυνομικά τμήματα, όπου με το κεφάλι του εξασκούνταν οι αστυνομικοί στην ρώσικη ρουλέτα, επειδή δήλωσε δημόσια Έλληνας. Κάποιος Ντούνης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ σε καφενείο της Οχρίδας όταν του απαγόρευσαν την είσοδο, λέγοντάς του πώς : Έλληνες και σκυλιά δεν γίνονται δεκτά! Κάποιοι άλλοι έκαναν μήνες να βγουν από τα σπίτια τους. Όταν ο Μιχαηλοφσκι επισκέφθηκε την πρεσβεία μας να πει για τα προβλήματα και τους βασανισμούς του, δεν του άνοιξαν καν. Του μίλησαν από το παραπόρτι λέγοντας του ότι: Η κυβέρνηση των Αθηνών, δεν γνωρίζει καμία ελληνική μειονότητα στην ΦΥΡΟΜ! Και όσο κι΄αν φαίνεται παράξενο, τα ίδια πράγματα λέει το προξενείο στο Μοναστήρι (και στα Σκόπια) και σε όσους πάνε εκεί και σήμερα, το 2007!
Βέβαια από προξενεία στα Βαλκάνια έχουμε πικρή πείρα, αρχής γενομένης από τους επαγγελματίες «Βορειοηπειρώτες» του Αργυρόκαστρου (που οι μισοί ήταν και είναι πράκτορες των Αλβανών), με το αισχρό εμπόριο βίζας, που οδήγησε ακόμα και σε δολοφονίες εντός του προξενείου. Κάτι παρόμοιο γίνεται και στο Μοναστήρι σήμερα, με κάποιους νεόκοπους, που εισήλθαν στο περιβάλλον του προξένου, με τον σκοπιανό τύπο να βοά για τον εξ Αχαΐας πρόξενο και το ελληνικό Υπ. Εξ. να προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει! Κάποια χρόνια αργότερα όταν ο Μιχαηλοφσκι έκανε αίτηση στα δικαστήρια να αλλάξει το επίθετο τους σε Κωνσταντινίδης, η απόφαση ήταν πρωτοφανής αλλά δυστυχώς για τους κατάπτυστο τύπο των Αθηνών (και τους πολιτικάντηδες), δεν περίσσεψε μελάνι να γράψουν κάτι. Το δικαστήριο των Σκοπίων αρνήθηκε την αλλαγή, αιτιολογώντας την άρνηση του με το ότι: στην Μακεδονία δεν υπήρξαν ποτέ Έλληνες αλλά γραικομανεις. (δηλαδή Μακεδόνες που είχαν απλά την μανία, διάβαζε κόμπλεξ, να συμπεριφέρονται ως Έλληνες) Οι πρώτοι Έλληνες σύμφωνα με την ιστορία των Σκοπιανών, ήρθαν στην Μακεδονία το 1912 με τον Ελληνικό στρατό κατοχής και εμπλουτίστηκαν το 1922 με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Με τέτοια τρομοκρατία από πλευράς ΦΥΡΟΜ και Αθηνών, οι Βορειομακεδόνες άργησαν να οργανωθούν. Σήμερα άρχισαν δειλά -δειλά να σηκώνουν κεφάλι, παρότι τα πράγματα είναι ακόμα πολύ σκληρά. Λειτουργούν δυο πολιτιστικοί σύλλογοι στο Μοναστήρι, ένας στην Αχρίδα, ένας στην Ρέσνα, στο Κρούσεβο. οι οποίοι λειτουργούν αντίστοιχα φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας, στα οποία παρακολουθούν τόσο Βορειομακεδόνες όσο και Σλάβοι (Σκοπιανοί). Δυο τάξεις φροντιστηρίων λειτουργούν στο Κρούσεβο με διδάσκαλο τον κ. Αλκη Στρέλα. Λειτουργούσε μέχρι πέρυσι φροντιστήριο και στην Στρούμιτσα αλλά έκλεισε γιατί δεν έβγαιναν ούτε για το ενοίκιο. Υπάρχουν αιτήματα Βορειομακεδόνων να γίνουν στην Οχρίδα, στο Στίπ, στο Πρίλεπ, αλλά και στην πόλη των Σκοπίων.
Υπάρχει όμως έλλειψη πόρων. Τα μυστικά κονδύλια του αθηναϊκού Υπ.Εξ. τα ροκανίζουν οι αμόρφωτοι- λιβανιστές δημοσιογράφοι της Αθήνας, που έκτισαν βίλες στην Εκάλη και νομίζουν πως τα σύνορα της Ελλάδος τελειώνουν εκεί! Και στις άλλες ενώσεις Βλάχων γίνεται τώρα μια μεγάλη προσπάθεια να απομονωθούν οι δοτές φιλοσκοπιανές ηγεσίες και να αποκατασταθεί η επαφή με τον Ελληνισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη