26 Φεβ 2008

Δέκα χρόνια "ΠΕΛΑΓΟΝΙΑ"

Δέκα χρόνια λειτουργίας, συμπλήρωσε ήδη ο Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας – Μοναστηρίου «Η ΠΕΛΑΓΟΝΙΑ», που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998, από κατοίκους της πόλης με ελληνική καταγωγή και όχι μόνο. Ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, είτε έχουν ελληνικές ρίζες, είτε όχι.
Η «ΠΕΛΑΓΟΝΙΑ» αριθμεί σήμερα περισσότερα από 400 μέλη, από τα οποία τα 60 είναι ενεργά. Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου. Υπήρξε ο Γιώργος Πίλης, γνωστός δικηγόρος στην πόλη, ενώ σημερινός πρόεδρος είναι ο επιχειρηματίας Ευγένιος Ριστέβσκι.
Το 1999 ο σύλλογος άρχισε να λειτουργεί τμήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, για μικρά παιδιά αλλά και για ενήλικες. Δάσκαλος είναι ο επίσης Μοναστηριώτης, Άλκης Στρέλας.
Παράλληλα ο σύλλογος προχώρησε και στην αδελφοποίηση με συνδέσμους Μοναστηριωτών στην Ελλάδα. Την «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» στην Θεσσαλονίκη και την «ΕΛΠΙΣ» στην Φλώρινα.
Ο σύλλογος πέτυχε την εισαγωγή 30 νέων ελληνικής καταγωγής, και όχι μόνο, ως υπότροφοι στα ελληνικά πανεπιστήμια. Κάτι που δυστυχώς σταμάτησε τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης κάθε καλοκαίρι, μικρά παιδιά, των τμημάτων του συλλόγου, φιλοξενούνται σε κατασκηνώσεις στην βόρεια Ελλάδα, όπου μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.
Η «ΠΕΛΑΓΟΝΙΑ» είναι ο πρώτος πολιτιστικός σύλλογος που ιδρύθηκε στο Μοναστήρι, από κατοίκους της πόλης με ελληνικές ρίζες. Το 2002 ιδρύθηκε ο σύλλογος Φίλων ελληνικής γλώσσας «ΟΚΟ» (=ΜΑΤΙ), από τον ομογενή Θανάση Στεργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη