5 Αυγ 2008

Οι φανοί του Ελληνισμού

Του ΣΕΦΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ*
-
Με την πάροδο του χρόνου, φαίνεται ότι η «υπόθεση των Σκοπίων» θα γίνεται όλο και πιο σοβαρή, επηρεάζοντας τη διαμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.Η δυσάρεστη εξέλιξη έχει να κάνει με την κλιμάκωση της αδιαλλαξίας της σημερινής «εθνικιστικής» ηγεσίας της FYROM, η οποία αφού παραμέρισε σταδιακά όλους τους συνετά σκεπτόμενους πολιτικούς τής γείτονος, επιχειρεί να «κατασκευάσει» Ιστορία και πολιτιστική παράδοση, αφαιρώντας και πλαστογραφώντας συστατικά στοιχεία του διαχρονικού ελληνικού έθνους.
Γράφονται οι διαπιστώσεις αυτές σήμερα, μετά τη σειρά των προκλητικών και ανιστόρητων επιστολών του σημερινού πρωθυπουργού των Σκοπίων, με την οποία ζητάει την αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και τη διεκδίκηση «περιουσιών» από πολίτες της FYROM.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι για ν' αντιμετωπιστεί με τα μακάρια και ανέξοδα χαμόγελα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ούτε να συνεχίσουμε ν' εφησυχάζουμε με την ελπίδα ότι η νέα κρίση θα εκτονωθεί με «αυτόματο πιλότο». Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και οι συνήθεις «αιτιάσεις» μας ότι φταίνε οι «ξένοι», που ενθαρρύνουν τους Σκοπιανούς στην εξάσκηση του γνωστού σπορ της αδιαλλαξίας, δεν έχουν καμιά πρακτική αξία.Το πρόβλημα είναι δικό μας και εμείς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Αν ένας διεθνής παράγοντας «προσεταιρίζεται» τις θέσεις των Σκοπίων, αντί να προβαίνουμε σε «καταγγελίες» εναντίον του, θα πρέπει εμείς ν' αναρωτηθούμε τι λάθος κάναμε και σημειώθηκε η εξέλιξη αυτή. Απ' την άλλη μεριά, οι ανώδυνες εκτιμήσεις της «καλής γειτονίας» και άλλα παρεμφερή, σχετική μόνο αξία έχουν αφού αδήριτα τελούν υπό τον όρο των καλών προθέσεων και της άλλης πλευράς.
Μπροστά λοιπόν στη νέα πρόκληση της σκοπιανής ηγεσίας με την επιστολή στον πρωθυπουργό, η ελληνική απάντηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ανάλογη. Είναι γνωστό ότι στην επικράτεια της FYROM από αιώνων ζουν εκεί και δραστηριοποιούνται πληθυσμοί με ελληνική συνείδηση και κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης, καταγγέλλοντας σ' αυτά τις μορφές καταπίεσης που δέχονται απ' το καθεστώς των Σκοπίων. Εγκριτοι δημοσιογράφοι, με επιτόπια ρεπορτάζ, ανέδειξαν κατά καιρούς το πρόβλημα και ήλθαν σε επικοινωνία με τους πολίτες αυτούς, οι οποίοι εξέφραζαν τα παράπονά τους αλλά και την πικρία τους, με τον πλέον σαφή τρόπο, αλλά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει ν' αγνοεί το θέμα. Φυσικά, δεν πρόκειται για τους λεγόμενους «αιγαιάτες Μακεδόνες», αλλά Ελληνες που διαβιούν στην επικράτεια της FYROM. Αλλωστε, ελληνικός πληθυσμός πάντα διαβιούσε στις περιοχές αυτές και είναι γνωστή η βάση της διαφωνίας, του Οκτωβρίου του 1912 μεταξύ Βενιζέλου και Κωνσταντίνου, σχετικά με την κατεύθυνση του Ελληνικού Στρατού κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, που θα έπρεπε να πάει, προς το Μοναστήρι ή τη Θεσσαλονίκη, όπου σ' αμφότερες τις πόλεις αυτές και στην ευρύτερη ενδοχώρα τους, υπήρχαν μαζικοί ελληνικοί πληθυσμοί.Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω, η Ελλάδα σήμερα έχει χρέος να εκφράσει με κάθε τρόπο την προστασία των ελληνικών αυτών πληθυσμών, που ζουν στην επικράτεια της FYROM, όποιος και να είναι ο εμφανής τουλάχιστον αριθμός αυτών (ελληνική μειονότητα και εθνότητα).
Γράφονται οι σκέψεις αυτές, γιατί δυστυχώς η Ελλάδα έχει κάποιες αδικαιολόγητες επιφυλάξεις προστασίας των Ελλήνων που διαβιούν πέραν της ελληνικής επικράτειας. Είναι απροστάτευτοι οι Ελληνες που ζουν στην Ιμβρο, στην Τένεδο, στην Πόλη, στον Πόντο, στη Γεωργία, στην Ουκρανία, στην Αλβανία και στη FYROM. Και βέβαια, κάθε ανοχή και κάθε ολιγωρία έχει δυστυχώς εθνικό κόστος, το οποίο δεν αναπληρώνεται και οι «Φανοί του Ελληνισμού» μοιραία θα σβήσουν μέσα στην ομίχλη της αδιαφορίας μας. Εκτός και αν αφυπνιστούμε και στηρίξουμε έμπρακτα τους ομοεθνείς μας, όπου αυτοί διαβιούν σήμερα. Θα είναι η στάση μας αυτή μια έμπρακτη απάντηση σε κάθε ανιστόρητο και προκλητικό Γκρούεφσκι. Γιατί οι καιροί ου μενετοί!
-
* Δικηγόρος, τέως βουλευτής ΠΑΣΟΚ (EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 5/8/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου