30 Ιαν 2008

Ο Ελληνισμός της ΠΓΔΜ στη Βουλή

Απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Βαληνάκη, στην επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, για τον Ελληνισμό στην ΠΓΔΜ. Παρακάτω αμαδημοσιεύεται π ακριβής διάλογος, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής (4/12/2007)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Προχωρούμε στη συζήτηση της με αριθμό 324/18-12-2007 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς την Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την ελληνική κοινότητα των Σκοπίων. Αναλυτικότερα η επίκαιρη ερώτηση του κ. Αϊβαλιώτη έχει ως εξής:«Σε Υπηρεσίες των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες έχουν φθάσει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος της ελληνικής κοινότητας στα Σκόπια, η οποία φθάνει τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες ψυχές (δηλαδή 12% -18% του πληθυσμού της χώρας) ενώ ο τέως Πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόρωφ έχει παραδεχθεί την ύπαρξη εκατό χιλιάδων ελληνικής καταγωγής πολιτών στα Σκόπια, σε συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα «Τσέσκι Ντένικ».Ερωτάται η κυρία Υπουργός: Έθεσε η Ελλάδα στις αρχές των Σκοπίων το ζήτημα της αναγνώρισης όλων των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ελληνικής καταγωγής πολιτών της χώρας αυτής και ποια ήταν η τυχόν απάντηση των Σκοπιανών αξιωματούχων;»Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, με προθυμία ανταποκρινόμαστε κάθε φορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ως Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα δεν νομίζω ότι «κομίζω γλαύκα εις Αθήνας» για ένα θέμα, στο οποίο ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών τρεις φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων κλήθηκε να απαντήσει με κάποιες παραλλαγές. Ως εκ τούτου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ξανά για το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης και βεβαίως του Υπουργείου Εξωτερικών για τα δικαιώματα των Ελλήνων –τη καταγωγή- πολιτών, σε οποιοδήποτε σημείο της γης και αν διαβιούν, το οποίο δεν είναι μόνο απλά δεδομένο, αλλά είναι και ιδιαίτερα έντονο και εκφράζεται με πολλούς και διάφορους τρόπους, ιδιαίτερα στο βαλκανικό μας περίγυρο, όπου κατοικούν ιστορικά Έλληνες, το γένος, πολίτες. Είναι ένα θέμα το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί αδιάλειπτα και με μεγάλη προσοχή, όπως όλα τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν τους συμπατριώτες μας, επιδεικνύοντας πάντα ιδιαίτερη ευαισθησία, μια ευαισθησία η οποία μάλιστα αποδεικνύεται όχι απλά με λόγια και με θεωρία, αλλά με πράξεις και μάλιστα με επιτυχίες τα τελευταία χρόνια στην προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων. Είναι ζητήματα, δηλαδή, τα οποία έχουν πλέον επίσημα καταγραφεί σε αυξημένης πολιτικής ισχύος ευρωπαϊκά κείμενα και αποφάσεις που αφορούν, παραδείγματος χάριν, τους Έλληνες της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο, τους Έλληνες της Αλβανίας ή και αλλού, επιτυχίες για τις οποίες έχουμε ήδη δεχθεί τις θερμές ευχαριστίες των εκπροσώπων τους και για τις οποίες θα περίμενα εκ μέρους σας και μια τουλάχιστον θετική αναφορά. Όμως και οι συνάδελφοι Υφυπουργοί επί θεμάτων Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Σκανδαλάκης παλαιότερα και ο κ. Κασσίμης σήμερα μοχθούν καθημερινά για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ομογενών μας, όπου και αν βρίσκονται Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας μέσω και των αρχών της στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και με καθοριστικό τρόπο όλα τα ζητήματα που αφορούν στους ελληνικής καταγωγής υπηκόους της χώρας αυτής και προωθεί δράσεις ενίσχυσης των δεσμών τους με την Ελλάδα. Θα πρέπει μάλιστα στο σημείο αυτό να επισημανθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών από φορείς της κοινωνίας πολιτών στην Ελλάδα, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στην προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ιδιαίτερα στους νέους. Σημειώνω δηλαδή ότι η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε φροντιστήρια τόσο στα Σκόπια όσο και στο Μοναστήρι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.Ο ερωτών συνάδελφος κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ο πρώην Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο MEGA την Τρίτη εστράφη αναδρομικά εναντίον του ιδρυτού του κόμματός σας, κατηγορώντας τον για τη μη επίλυση του Σκοπιανού την περίοδο 1992-1993, διότι, όπως είπε –διαβάζω- «δεν τον άφησε, τότε είχαμε δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα». Εγώ απλώς διερωτώμαι αν σήμερα δεν έχετε δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα, αλλά αυτό αφορά τα εσωτερικά σας.Η υποχωρητικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης, κύριε Υφυπουργέ, τρέφει τον εθνικισμό των Σκοπίων. Χθες η Εθνική Ομάδα της Σκοποβολής υπέστη άνευ προηγουμένου καψόνι στα σύνορα της Ελλάδος με τη Βαρντάρσκα –Βαρντάρσκα ήταν το επίσημο όνομα των Σκοπίων μέχρι το 1945, είναι εύηχο, οπότε μπορούν άνετα να το χρησιμοποιούν, αν θέλουν, αλλά πάντως όχι παράγωγο ή τη λέξη «Μακεδονία»- και δεν της επετράπη η είσοδος. Αναγκάστηκε έτσι να παρακάμψει τη Βαρντάρσκα και να πάει στο Βελιγράδι μέσω Βουλγαρίας. Ο «πρύτανης» του σκοπιανού εθνικισμού, ο τέως Πρόεδρος των Σκοπίων ο Γκλιγκόρωφ, έχει επισήμως αναγνωρίσει την ύπαρξη εκατό χιλιάδων Ελλήνων εκεί. Ο ιδρυτής της παράταξής σας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο υπέγραψαν τη Συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου, όπως ξέρετε, αναγνώρισαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου εκτεταμένα δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα δεν τα έχουν ούτε οι ‘Ελληνες της Βορείου Ηπείρου ούτε φυσικά οι ‘Ελληνες των Σκοπίων, παρότι στην Αλβανία έχουμε διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα.Η υπόθεση, λοιπόν, των Ελλήνων των Σκοπίων, απ’ αυτά που καταλαβαίνω από την απάντησή σας, ουδέποτε ετέθη επισήμως από την ελληνική πλευρά, η οποία απλώς αμύνεται, υποχωρώντας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.Και πρέπει να σας πω ότι σε αλλεπάλληλες αποστολές που έκανα στα Σκόπια με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαπίστωσα ότι και οι τσιγγάνοι βιώνουν το ρατσισμό από την εξουσία των εθνικιστών των Σκοπίων, χωρίς να έχει τεθεί επίσης, από την ελληνική Κυβέρνηση, σε κανένα όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζήτημα του ρατσισμού κατά των τσιγγάνων των Σκοπίων, ούτε φυσικά των Ελλήνων.Διερωτώμαι, κύριε Υπουργέ, για ποιο λόγο; Τι σας εμποδίζει επιτέλους να ζητήσετε για τους ‘Έλληνες της Βαρντάσκα δημοκρατικά δικαιώματα, τα οποία δικαιούται κάθε μειονότητα στη σημερινή Ευρώπη; Για ποιο λόγο σιγείτε εσείς, όπως σιγούσε και η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επί χρόνια;Συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ, πετύχατε να έχουν σχολεία οι ‘Ελληνες της Βαρντάσκα; Η ελληνική γλώσσα εκεί προστατεύεται; Πριν να ζητήσετε επαίνους από την Αντιπολίτευση, πείτε μας επιτέλους, ως Υπουργείο Εξωτερικών, τι συγκεκριμένο κάνατε για τους ‘Ελληνες αυτής της χώρας; Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε. Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένες -και αντιπαρέρχομαι τα όσα είπατε στην αρχή στα σχόλιά σας- όπως δεδομένη είναι και η αποφασιστικότητά της Κυβέρνησής μας για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και να περάσει το μήνυμα προς την πλευρά των Σκοπίων ότι η αδιαλλαξία δεν βοηθάει ούτε την ευρωπαϊκή τους προοπτική ούτε τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη γειτονιά μας, ούτε βεβαίως τις διμερείς σχέσεις. Αυτά τα έχουμε τονίσει επανειλημμένα και με σαφή τρόπο. Περίμενα πολύ απλά, όπως είπα και στην αρχή, ότι θα είχατε κάποια συγκατάνευση στη θετική και ολοκληρωμένη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια αρχή ευρωπαϊκών αξιών και αρχών και αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και ιδιαίτερη εθνική ευαισθησία τα σοβαρά αυτά θέματα τα οποία συζητούμε εδώ σήμερα.Είμαστε μια χώρα η οποία πρωταγωνιστεί στη δημιουργία νέων ευρωπαϊκών συνθηκών για τα Βαλκάνια του 21ου αιώνα και τη μετατροπή, αυτού που ήταν παλιά η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά.Στο κέντρο αυτής της εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής μας είναι ακριβώς η πεποίθηση ότι και οι χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων πρέπει να αποδεικνύουν έμπρακτα και σε καθημερινή βάση ότι σέβονται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.‘Όπως γνωρίζετε, το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί πλέον κεντρικό τμήμα των γνωστών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αλλά και της αιρεσιμότητας της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης που πρέπει να εκπληρώσουν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. Αποτελεί δηλαδή θεμελιώδες συστατικό της πορείας τους προς την Ένωση.Οι επιδόσεις, λοιπόν, των χωρών αυτών και ιδιαίτερα, κατά συνέπεια, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στον κρίσιμο τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν αντικείμενο στενής παρακολούθησης, όχι μόνον εθνικής, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επιδόσεις που καταγράφονται τακτικά, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικείες ετήσιες εκθέσεις προόδου και επομένως, όχι μόνον σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υφίστανται τα εργαλεία εκείνα που συμβάλουν στην αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών στις υποψήφιες χώρες και συνεπώς και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τα χρησιμοποιούμε.Σε κάθε περίπτωση, τα πολύ σοβαρά αυτά ζητήματα παρακολουθούνται αδιάλειπτα και συστηματικά από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάθε φορά προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες με εθνική ευαισθησία και υπευθυνότητα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη