15 Φεβ 2008

"Μας οδηγούν να γίνουμε Βoύλγαροι"

Γράφει ο : Π. Στόικος
-
«Μας οδηγούν να γίνουμε Βούλγαροι». Κραυγή αγωνίας, από τον πρόεδρο του συλλόγου Σαρακατσάνων Σκοπίων, Δημήτρη Αποστόλου, που χρόνια τώρα βλέπει την Ελλάδα να τους γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη.
Ο σύλλογος Σαρακατσάνων «ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ» ιδρύθηκε το 2003 στην πρωτεύουσα Σκόπια, με τη βοήθεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων και αριθμεί 320 μέλη. Τα οικονομικά προβλήματα, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει το γραφείο στην πρωτεύουσα και η έδρα του συλλόγου να μεταφερθεί στο Δεμίρ Καπού, 120 χλμ νότια των Σκοπίων.
«Εδώ υπάρχουν πολλές οικογένειες Σαρακατσάνων και πολλά νέα παιδιά, που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, αλλά δεν έχουμε δάσκαλο» λέει ο κ.Αποστόλου, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για την επιβίωση των λιγοστών Σαρακατσάνων της ΠΓΔΜ, ότι απέμεινε από τη μεγάλη φυγή της περιόδου 1963 – 1968 προς την Ελλάδα, όταν περισσότεροι από 3.500 Σαρακατσάνοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Ελευθερίου - Κορδελιού στο νομό Θεσσαλονίκης.
«Τόσα χρόνια, υποσχέσεις μόνο στα λόγια. Σβήνουμε. Μην εκπλαγείτε αν δείτε Σαρακατσάνους με βουλγαρική υπηκοότητα. Η απόγνωση θα οδηγήσει πολλούς στην αγκαλιά της Βουλγαρίας» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσάνων Σκοπίων.
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 10.000 πολίτες της ΠΓΔΜ, έλαβαν την βουλγαρική υπηκοότητα, μεταξύ των οποίων και ο τέως πρωθυπουργός της χώρας (1998-2002) Λιούπσο Γκεοργκιέφσκι.
«Ζητάμε από την Ελλάδα να μας παραχωρήσει διπλή υπηκοότητα, όπως έγινε με τους Βορειοηπειρώτες. Είμαστε Έλληνες και θέλουμε να παραμείνουμε Έλληνες, στα χώματα που γεννηθήκαμε. Γέφυρα φιλίας της Ελλάδας με τα Σκόπια» ολοκληρώνει τη συζήτηση μαζί μας, ο πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσάνων Σκοπίων, με την ελπίδα πως η Ελλάδα, θα δείξει ενδιαφέρον για ένα μικρό κομμάτι ξεχασμένου Ελληνισμού, που εκπέμπει SOS.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ!ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε μαζί σας, εμείς σας αναφέρουμε και στη διακήρυξή μας:

www.ear-hellas.gr

Αρχειοθήκη