18 Φεβ 2008

Προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

To 2005 η οργάνωση "Ουνίγια να Βλάσιτε" της ΠΓΔΜ, είχε ζητήσει αποτην Ελλάδα να "εξασφαλίσει" στο Σύνταγμα της χώρας, την "πολιτιστική και εδαφική αυτονομία" των Βλάχων, θέτοντας ζήτημα ύπαρξης "μειονότητας" στην Ελλάδα.
Άμεση ήταν τότε η αντίδραση της "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ" που εδρεύει στην Λάρισα. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ είχε εκδώσει το παρακάτω ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το northmacedonians.com το αναδημοσιεύει αυτούσιο, ζητώντας απο την "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ" να κινητοποιηθεί άμεσα για την υποστήριξη του βλάχικου πληθυσμού της ΠΓΔΜ, που παρά τις πιέσεις απο την προπαγάνδα της Ρουμανίας και της ΠΓΔΜ, συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη διάτήρηση της ελληνικής καταβολής τους.
-
Με αφορμή ανακοίνωση της οργάνωσης «Ουνίγια να Βλάσιτε» των Σκοπίων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» στις 12/5/2005, όπου απροκάλυπτα τίθεται θέμα «εθνότητας Βλάχων» στην Ελλάδα και καλείται! η χώρα μας να εξασφαλίσει στο σύνταγμα της την «πολιτιστική και εδαφική αυτονομία»! τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία αποτελεί τον Δευτεροβάθμιο φορέα 90 Πολιτιστικών Συλλόγων και εκφράζει τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες των Βλαχοφώνων Ελλήνων, επιθυμεί να κάνει γνωστά τα εξής :
1. Καταγγέλλει τους Εθνικιστικούς κύκλους της οργάνωσης «Ουνίγια να βλάσιτε», οι οποίοι αναμασώντας την εθνικιστική τους καραμέλα, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην σφυρηλάτηση σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΦΥΡΟΜ, αλλά προσπαθούν με ανιστόρητες θέσεις να δυναμιτίσουν το υπάρχον καλό κλίμα, ερχόμενοι συνεπίκουροι των γνωστών εθνικιστικών κύκλων των Σκοπίων, ονειρευόμενοι αλλαγές συνόρων επί τη βάσει ανύπαρκτων εθνοτήτων.
2. Σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η «πρόταση Νίμιτς» για την διευθέτηση του χρονίζοντος προβλήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, πρόταση την οποία αποδεχόμαστε, ως ρεαλιστική βάση, για περαιτέρω διαπραγμάτευση, οι εθνικιστές της «Ουνίγια να βλάσιτε» , σε αγαστή συνεργασία με αντίστοιχες οργανώσεις της « μητέρας Ρουμανίας», προσπαθούν να δυναμιτίσουν, για ευνόητους λόγους, μία γενικότερη ρύθμιση των εκρεμμοτήτων στην περιοχή των Βαλκανίων, στα πλαίσια του « διαίρει και βασίλευε» , που με τόσο επιτυχία εφαρμόστηκε από τους προστάτες και χρηματοδότες τους στο εγγύς παρελθόν.
3. Αν και θα θεωρούσε πολυτέλεια να μπει κανείς στον κόπο να αντικρούσει γελοίους ισχυρισμούς « περί παροχής αυτονομίας των Βλάχων της Ελλάδας», λαμβάνοντας υπόψη την «ευρεσιτεχνία» και ικανότητα των κατά τα άλλα καλών γειτόνων στην «κατασκευή εθνοτήτων» , θα ήταν επικίνδυνο να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται μόνο για φαιδρότητες νοσηρών εγκεφάλων. Άλλωστε το παράδειγμα της επί χρόνια κατασκευής εθνότητας «Μακεδόνων» δεν πρέπει να επιτρέπει σε κανέναν εφησυχασμό.
4. Ανεδαφικά και σε πείσμα της πολλάκις εκπεφρασμένης βούλησης των Βλαχοφώνων Ελλήνων, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί από τους θεσμικούς εκπροσώπους τους (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και Ένωση Βλάχων Επιστημόνων, δίκτυο Δημάρχων, Προέδρων των Βλαχοφώνων Κοινοτήτων καθώς και άλλων εκλεγμένων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης), επιχειρείται η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων περί δήθεν καταπίεσης Βλάχων κλπ.
5. Οι Βλάχοι είναι μία Ελληνική πληθυσμιακή ομάδα με μεγάλη συνεισφορά, στο ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό «γίγνεσθαι» του νέου Ελληνισμού οι οποίοι για αιώνες ταυτόχρονα με την Ελληνική διατηρούν το νεολατινικό δημώδες ιδίωμα ή γλώσσα κατ΄ άλλους
Οι Βλαχόφωνοι γενικά του ευρύτερου Μακεδονικού, Ηπειρωτικού και Θεσσαλικού χώρου, καθ' όλη την αξιόλογη μακραίωνη πορεία τους προσέφεραν ύψιστες υπηρεσίες στον οικονομικό, πολιτιστικό, πνευματικό και κυρίως στον εθνικό βίο της χώρας μας. Κυρίως έγιναν, με τον παροικιακό τους πολιτισμό και τη μεγάλη τους οικονομική άνθιση κατά το 19ο αιώνα, οι διαφω­τιστές, οι διακομιστές των πολιτισμικών αγαθών, των οραμάτων και των ιδεών σε όλο τον υπόδουλο Βαλκανικό χώρο. Εξάλλου είναι σε όλους γνωστή η Εθνική προσφορά τους στις δύσκολες στιγμές του δέκατου ένατου αιώνα με τον προσωπικό τους αγώνα για την Εθνική ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας καθώς και στο Μακεδονικό Αγώνα και τους Bαλκανικούς πολέμους, όπως βέβαια και στη συνέχεια των Εθνικών μας αγώνων. Και βέβαια είναι εξίσου γνωστή η γενναιόδωρη οικονομική προσφορά των Βλαχόφωνων Μεγάλων Ευεργετών (Σιναίοι, Γεώργιος Αβέρωφ, Νικόλαος Στουρνάρας, Μιχαήλ Τοσίτσας κ.ά) που γέμισαν την πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους μας με θαυμαστά και περιώνυμα μνημεία και άλλες μεγάλες προσφορές (Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ακαδημία Αθηνών, Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών, Σχολή Ευελπιδων, επιμαρμάρωση Παναθηναϊκού Σταδίου, θωρηκτό Αβέρωφ, κ.ά.) καθώς επίσης με την ανέγερση και τη λειτουργία σχολείων, εκκλησιών και πολιτιστικών και κοινωφελών Ιδρυμάτων, Σωματείων και Συλλόγων.
Έτσι λοιπόν οι Βλαχόφωνοι μετεξελίχτηκαν δημιουργικά σε δραστήριους πολίτες με πολιτισμική και εθνική ακτινοβολία με την ίδρυση Ελληνικών σχολείων, τη συμμετοχή τους σε αγώνες και θυσίες και κυρίως με την αφύπνιση και το διαφωτισμό του υπόδουλου Γένους μας. Και με την ευκαιρία αυτή να τονίσουμε πως οι Βλαχόφωνοι ήταν και είναι πάντοτε πλήρως ενταγμένοι στο σύνολο σώμα του Ελληνισμού και σε ένα ενιαίο και αρραγές ιδεολογικό και εθνικό Ελληνικό περιβάλλον.
6. Στην ευρύτερη περιοχή των Σκοπίων και κυρίως στο νότιο της τμήμα, επί αιώνες υπήρχαν ακμάζουσες Ελληνοβλαχικές Κοινότητες στο Μοναστήρι, στο Κρούσεβο στη Μηλόβιστα στη Νιζόπολη στο Γκόπεσι, με υψηλό επίπεδο Ελληνικής παιδείας, εκκλησίες και ιδρύματα, τα ίχνη των οποίων μπορεί και σήμερα να τα δει κανείς, παρά την προσπάθεια του μεταπολεμικού καθεστώτος να ξεριζώσει την Ελληνική συνείδηση των Βλάχων της περιοχής.
Αυτοί οι εναπομείναντες πληθυσμοί δεν έχουν δικαιώματα στο πολυεθνικό συνονθύλευμα της ΦΥΡΟΜ ; Δυστυχώς στην περίπτωση μας ισχύει το « φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης!
7. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σύσσωμοι οι θεσμικοί φορείς του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, όπως εκφράζονται από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και την Ένωση Βλάχων Επιστημόνων, θα αντιδράσουμε και θα βρεθούμε απέναντι σε οιονδήποτε, σκόπιμα παραπληροφορεί και παραποιεί ιστορικά και σύγχρονα δεδομένα αναφορικά με την συλλογική εθνική ταυτότητα των Βλαχοφώνων Ελλήνων.
Λάρισα 14/5/2005 - Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη