2 Φεβ 2008

H τ.Πρέσβειρα της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ και ο εκεί Ελληνισμός

Τον Ιούλιο του 2007, με αφορμή την αποπομπή της Θεοδώρας Γροσομανίδου απο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, ο Πολιτικός Επιστήμων Κωνσταντίνος Χολέβας, δημοσίευσε το παρακάτω κείμενο στο www.antibaro.gr με τίτλο : "Τι θα περίμενα από την πρέσβειρα στα Σκόπια" στο οποίο γίνεται αναφορά και στον Ελληνισμό της ΠΓΔΜ. Το δημοσιεύουμε αυτούσιο :
-//-
"Τι θα περίμενα από την πρέσβειρα στα Σκόπια"
Η κ. Θεοδώρα Γροσομανίδου ήταν μέχρι πρότινος η επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια. Προκάλεσε θόρυβο και μετετέθη εσπευσμένα στην Αθήνα, διότι έκανε δηλώσεις αντίθετες με την επίσημη πολιτική της χώρας μας σε ένθετο των FINANCIAL TIMES , το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την σκοπιανή κυβέρνηση.
Ελπίζω στην επόμενη καίρια θέση που θα υπηρετήσει η Ελληνίδα διπλωμάτις να είναι περισσότερο προσεκτική σε όσα δηλώνει δημοσίως. Σε τελευταία ανάλυση αν κάποιος διπλωμάτης διαφωνεί ριζικά με την επίσημη γραμμή στα εθνικά θέματα ας έχει την παλληκαριά να παραιτηθεί.
Έτσι έκαναν δύο κορυφαίοι διπλωμάτες και αναλυτές , ο Θέμος Στοφορόπουλος και ο αείμνηστος Μιχάλης Δούντας όταν διαφώνησαν με την προσέγγιση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Οζάλ (Νταβός, 1988). Πιστεύω, όμως, ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο σε όσα είπε η κ. Γροσομανίδου, αλλά και σε όσα δεν είπε και δεν έκανε ως εκπρόσωπος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Προσωπικά θα περίμενα πολλά και ενδιαφέροντα να πει και να πράξει η Ελληνίδα πρέσβειρα στην γειτονική μας χώρα που ορέγεται Μέγα Αλέξανδρο, Θεσσαλονίκη, Μεγάλη Μακεδονία κλπ.
Αναφέρω ενδεικτικώς: Α) Θα περίμενα από την εκπρόσωπο των ελληνικών συμφερόντων να καταγγείλει την συνεχή παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων. Μέσω δηλώσεων, μετονομασιών αεροδρομίων, αγαλμάτων, σχολικών βιβλίων, δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, ανυπάρκτων μειονοτήτων και με κάθε άλλο τρόπο τα Σκόπια προπαγανδίζουν ασυστόλως κατά του Ελληνισμού και αθετούν κάθε δέσμευση που ανέλαβαν.
Ενώ εμείς είμαστε τα καλά παιδιά και τιμήσαμε πλήρως την υπογραφή που βάλαμε τον Σεπτέμβριο του 1995, οι Σκοπιανοί, ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογιών, μας εμπαίζουν.
Β) Θα περίμενα από την εκπρόσωπο της πατρίδος μου να καταγράψει την αποτυχία της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας. Υποτίθεται ότι η πολυδιαφημισμένη οικονομική διείσδυση της Ελλάδος στα Σκόπια είχε και τον καθαρά πολιτικό στόχο να κάνουμε φιλικότερη την στάση τους στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Τελικά δεσμεύσαμε κεφάλαια σε μία χώρα με μεγάλη αστάθεια και κατορθώσαμε το αντίθετο. Όσο περισσότερο επενδύουμε εκεί τόσο περισσότερο αυξάνεται η θρασύτητα της προπαγάνδας τους. Δεν γνωρίζω πόσες επιχειρήσεις έχουν κέρδη και κατά πόσον είναι ευχαριστημένες, το γεγονός πάντως είναι ότι από εθνικής πλευράς αποτύχαμε. Η οικονομική διπλωματία μας στην περίπτωση των Σκοπίων αποτελεί αντικείμενο διδακτορικής διατριβής ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
Γ) Θα περίμενα από την επικεφαλής του ελληνικού γραφείου να ασχοληθεί με την ταλαίπωρη ελληνική μειονότητα που καταπιέζεται επί πολλές δεκαετίες στην ψευδεπίγραφη Μακεδονία. Άλλοι ελληνόφωνοι, άλλοι βλαχόφωνοι, άλλοι σλαβόφωνοι, αποτελούν τα κατάλοιπα της μεγαλειώδους ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού σε αυτή την περιοχή. Μας θυμίζουν τις σπουδαίες κοινότητες του 19ου αιώνος στο Μοναστήρι (Μπίτολα), στην Γευγελή, στην Ρέσνα, στην Αχρίδα, στο Μεγάροβο, στο Μορίχοβο, στο Κρούσοβο. Δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς είναι , διότι στην επίσημη –και λίαν αμφισβητήσιμη απογραφή –του 1994 οι σκοπιανοί πολίτες μπορούσαν να δηλώσουν διάφορες εθνότητες εκτός από την ελληνική. Δεν υπήρχε σχετικό κουτάκι στο ερωτηματολόγιο. Επί Τίτο οι γιουγκοσλαβικές απογραφές κατέγραφαν τουλάχιστον 100.000 Έλληνες στην περιοχή Σκοπίων. Τόσους παραδέχθηκε και ο πρώην Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ σε συνέντευξή του. Δεν είναι δυνατόν τα Σκόπια να μας εγκαλούν για μιά ανύπαρκτη μειονότητα και εμείς να αδιαφορούμε για την υπαρκτή ελληνική μειονότητα. Όταν προ ολίγων ετών τους επεσκέφθη το συνεργείο της ΕΡΤ-3 πολλές γιαγιάδες στα ελληνικά χωριά φώναζαν με χαρά «Γκρεκ-Βλαχ», δηλαδή είμαστε Ελληνόβλαχοι. Αυτούς έπρεπε να καταγράψει η Ελληνίδα διπλωμάτις.4) Θα περίμενα από την Ελληνίδα πρέσβειρα να καταγγείλει την σκαιά καταπίεση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ορθοδόξου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη (Γιόβαν) , ο οποίος απεχώρησε από την σχισματική κρατική Εκκλησία και επανεντάχθηκε στο σερβικό Πατριαρχείο αποκαθιστώντας την κανονική τάξη. Δύο φορές φυλακίσθηκε και το ποίμνιό του καταδιώκεται απηνώς. Και τούτο επειδή για πρώτη φορά ένας σημαντικός θεσμός στα Σκόπια δεν χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονικός/ή». Ως ευρωπαϊκή χώρα μήπως πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για αυτόν τον θρησκευτικό διωγμό;
5) Θα περίμενα, τέλος, από την εκπρόσωπο της χώρας μας να παρατηρήσει επισταμένως όλα τα διαλυτικά φαινόμενα στην γειτονική χώρα και να ενημερώσει τους προϊσταμένους της για τα διάφορα ενδεχόμενα που θα προκύψουν από μία ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Αν οι Αλβανοί των Σκοπίων ακολουθήσουν τα αδέλφια τους και διαλύσουν την ΠΓΔΜ, τι θα απογίνουν οι ανατολικές επαρχίες με τον σλαβικό πληθυσμό; Κι αν δεν διαλυθεί η ΠΓΔΜ μήπως θα καντονοποιηθεί; Με αυτά τα σοβαρά ζητήματα θα έπρεπε να ασχολούνται οι Έλληνες διπλωμάτες στα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη