4 Μαΐ 2008

Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες

Μπορεί το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτικών προσφύγων, που εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά τη λήξη του καταστροφικού εμφυλίου (1949), να δηλώνουν «Μακεδόνες» και να έχουν ενστερνιστεί πλήρως την προπαγάνδα των γειτόνων, αλλά υπάρχουν στη χώρα και πολιτικοί πρόσφυγες, με πλήρη ελληνική συνείδηση.
Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερο ακούγονται οι φωνές των ανθρώπων αυτών, που για πολιτικούς λόγους εγκατέλειψαν την Ελλάδα, αφού βρέθηκαν στο στρατόπεδο των ηττημένων, μετά την εμφύλια σύρραξη (1946-1949). Δεν είναι μόνο όσοι πήραν μέρος στα πεδία των μαχών, είναι οι γυναίκες και τα παιδιά τους που πήραν μαζί τους. Είναι χαρακτηριστικό, πως επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας ελάχιστοι πολιτικοί πρόσφυγες με ελληνική συνείδηση, δέχτηκαν να αλλάξουν τα ονόματά τους σε σλαβικά και να πάρουν την κατάληξη –φκσι.
Σήμερα σχεδόν οι περισσότεροι από εκείνους τους πολιτικούς πρόσφυγες, όσοι βρίσκονται στη ζωή, έχουν ξεπεράσει το 80ο έτος της ηλικίας τους. Αν και αισθάνονται πικραμένοι από τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών απέναντι τους, ίσως δικαιολογημένα, στιγμή δεν σκέφτηκαν να προδώσουν τις ρίζες τους. Την αγάπη για την Ελλάδα μετέδωσαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα, όπως συνέβη με τους υπόλοιπους πολιτικούς πρόσφυγες από διάφορες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μετά το 1982.
Δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν προβλήματα ή ανύπαρκτα ζητήματα, όπως οι αυτοαποκαλούμενοι «Μακεδόνες». Θέλουν να γυρίσουν στα χωριά τους και να πεθάνουν στα χώματα που γεννήθηκαν, κάτω απο την ελληνική σημαία.
Βέβαια υπάρχουν και αρκετοί που λόγω ηλικίας και συνθηκών δεν επιθυμούν την επιστροφή στην Ελλάδα, αλλά την επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, ακόμη και αν συνεχίσουν τη ζωή τους στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Εξάλλου 59 χρόνια εκεί, δεν είναι και λίγα,
Επιτέλους θα πρέπει οι ελληνικές αρχές να δουν με ενδιαφέρον τις περιπτώσεις των ανθρώπων αυτών, που είναι και δηλώνουν Έλληνες χωρίς κανένα ενδοιασμό. Που βρέθηκαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ λόγω πολιτικών συνθηκών και ουδέποτε λησμόνησαν την καταγωγή τους.
Είναι άδικο μαζί με τα «ξερά» να καίγονται και τα «χλωρά». Είναι άδικο να τοποθετούνται σε ένα τσουβάλι, αυτοί που δηλώνουν «Μακεδόνες» και ονειρεύονται να επιστρέψουν στην «κατεχόμενη» από τους Έλληνες «Μακεδονία του Αιγαίου», με αυτούς που θέλουν να επιστρέψουν και πάλι στην πατρίδα τους την Ελλάδα ή να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια, ακόμη και αν επιλέξουν να μείνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους, στην ΠΓΔΜ.
Πολλές φορές στο παρελθόν, το northmmacedonians.com, δημοσίευσε ιστορίες πολιτικών προσφύγων στην ΠΓΔΜ, με ελληνική εθνική συνείδηση.
Οι άνθρωποι αυτοί, αποτελούν την τρίτη ομάδα των ελληνικής καταγωγής πολιτών της ΠΓΔΜ, μετά τους Ελληνόβλαχους, στην περιοχή της Πελαγονίας και τους Σαρακατσάνους, που ζουν σε διάφορα σημεία της χώρας.




3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά αυτά που λέτε. Θα πρέπει όμως το όλο ζήτημα να τεθεί εκ νέου και οργανωμένα, πρωτίστως από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, τόσο στο γραφείου συνδέσμου στην ΠΓΔΜ όσο και στο υπουργείο εξωτερικών στην Ελλάδα, τόσο γραπτώς αλλά και με κατα τόπους παραστάσεις και συναντήσεις.

Η προβολή του όλου ζητήματος στα ελληνικά και ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι μία άλλη οδός που πρέπει να ακολουθηθεί.

Το βέβαιο είναι πάντως πως δεν μπορείτε να περιμένεται το όλο ζήτημα να λυθεί αυτομάτως και ότι μόνο με δικές σας ενέργειες θα μπορέσει να ευαισθητοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί η ελληνική πολιτεία.

Καλή συνέχεια και καλό κουράγιο!

macedonian είπε...

Μπράβο φίλε!Ίσως και η πολυπληθέστερη ομάδα...Δυστυχώς όμως έχουμε χάσει τα παιδιά και τα εγγόνια τους (έχω προσωπική εμπειρία)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ επικίνδυνο εγχείρημα.Ανοίγει το δρόμο για μία νέα βιομηχανία ελληνοποιήσεων με πρώτη ύλη τους αυτονομιστές των Σκοπίων που θα θελήσουν να επιστρέψουν παριστάνοντας τους "Έλληνες" ομογενείς. Όχι ότι δεν υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Αρχειοθήκη