30 Οκτ 2008

Διαδήλωση στον ΟΗΕ για τους Έλληνες της ΠΓΔΜ

Για πρώτη φορά, ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων που ζουν στην ΠΓΔΜ.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα έξω από τη μόνιμη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, παραμονή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή δεκάδων ομογενών.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Παμμακεδονική, την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και το Κυπριακό Δίκτυο Δράσης, ενώ στηρίζεται από Αμερικανούς ακτιβιστές. Στόχος, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΠΓΔΜ.
Μιλώντας σε ομογενειακά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Κυπριακού Δικτύου Δράσης, Νίκος Τανέρης, τόνισε πως στόχος της εκδήλωσης ήταν να δημοσιοποιηθεί το ζήτημα και «να ερευνηθεί από το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του State Department η άρνηση παροχής στους Έλληνες της π.Γ.Δ.Μ. της Ελληνικής τους ταυτότητας και ιθαγένειας».
«Έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας και με σκληρή δουλειά μπορούμε να κερδίσουμε και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «οι Έλληνες της FYROM πρέπει να ζουν ελεύθεροι και χωρίς φόβο».
Η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Νίνα Γκατζούλη, έστρεψε τα πυρά της κατά των ελληνικών κυβερνήσεων, που έχουν εγκαταλείψει τον Ελληνισμό της ΠΓΔΜ.
«Αυτό το αίτημα για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων στα Σκόπια έπρεπε να γίνει προ πολλού και η ελληνική Πολιτεία έπρεπε να δείξει πιο μεγάλο ενδιαφέρον και να μην αφήσει τον ξεχασμένο αυτό Ελληνισμό, ο οποίος προϋπήρχε στην αρχαία Πελαγονία», τόνισε η πρόεδρος της Παμμακεδονικής, συμπληρώνοντας : «Η ΠΓΔΜ δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στην περιοχή της αρχαίας Πελαγονίας, δηλαδή στα νότια Σκόπια, και διεκδικεί μόνο την ύπαρξη μιας υποτυπώδους βλαχόφωνης μειονότητας. Αυτή η αδυναμία να αναγνωρίσει την ελληνική μειονότητα, προέρχεται από ένα κράτος το οποίο, γενικά, έχει υιοθετήσει μια αδιάλλακτη στάση σε διάφορα επίπεδα και συνεχίζει να προωθεί την «Αιγαιακή Μακεδονία», ως υπόδουλη από την Ελλάδα που θα χρειαστεί να απελευθερωθεί».
Στο ψήφισμα που ανακοινώθηκε στο τέλος της εκδήλωσης, και το οποίο θα επιδοθεί στην αμερικανική και άλλες αντιπροσωπείες στα Ηνωμένα Έθνη, ζητείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων πολιτών της χώρας δηλώνουν ελληνικής καταγωγής. Από την Ελλάδα ζητείται να προχωρήσει στην παραχώρηση διπλής ιθαγένειας στους Έλληνες της ΠΓΔΜ, ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλούν (ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι, βλαχόφωνοι).
Απο : zougla.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αδερφια, τα κείμενα θα πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε απο αγγλική μετάφραση. Σκοπός είναι να τα διαβάζουν και οι ξένοι.

Συνεχίστε τον αγώνα!

Αρχειοθήκη